Vier nieuwe labelhouders voor Goed & Groen Katwijk

Tijdens het goed bezochte duurzaamheidscafé voor ondernemers bij Oomen Verhuizers reikten Wethouder Jacco Knape en Commissielid Claar-els van Delft 4 nieuwe labels uit aan bedrijven die goede stappen hebben genomen op het gebied van mens, milieu en maatschappij.

Het Goed & Groen Katwijk label, ondersteund door de Gemeente Katwijk en Parkmanagement Katwijk, heeft als doelstelling het zichtbaar maken van bedrijven, die zich bewust zijn van hun verantwoording voor het milieu en de maatschappij en die hierin een voorbeeldfunctie innemen. Hun verhalen kunnen andere ondernemers motiveren en inspireren stappen te zetten. Tijdens het duurzaamheidscafé kwamen geïnteresseerde bedrijven en labelhouders bij elkaar en er was voldoende ruimte om met elkaar in gesprek te komen en van elkaar te leren.

Zo liet gastheer en nieuwe labelhouder Oomen Verhuizers zien hoe zij met 600 zonnepanelen, een eigen accu opslag en warmtepompen in een A+++++ gebouw energieneutraal werken. Zelfs de elektrische vrachtwagens kunnen nog op eigen zonne-energie rijden. “Oomen Verhuizers toont daarmee niet alleen lef maar ook toekomstvisie” is in de laudatio te horen.

Auto- en Truck Service Katwijk (ATS Katwijk) kreeg een label voor hun sterke maatschappelijke betrokkenheid en hun vele stappen, die zij hebben genomen om het milieu te beschermen. Van zonnepanelen, aanleg van groenstroken en waterbuffers tot biologische schoonmaakmiddelen. Zij laten zien, dat ook een kleine onderneming bij dagelijkse beslissingen bewuste keuzes kan maken.

De derde labelhouder BouAd is een advies- en ingenieursbureau met een jong en ambitieus team. Zij verzorgen management en advies binnen de bouw en civiele techniek met als doel de meest duurzame oplossing voor hun klanten te vinden. Ze zijn hier 10 jaar terug al mee begonnen en kunnen zich dan ook een pionier noemen. Ook hun eigen monumentale pand hebben zij verduurzaamt en ze zijn maatschappelijk betrokken.

Lakeman Liften als vierde nieuwe labelhouder een maatwerkspecialist in ontwerp, bouw, montage en onderhoud van liften. Ook zij hebben hun pand verduurzaamd en hechten vooral veel waarde aan de bevordering van veiligheid in hun branche Uitzonderlijk is hun lijst aan afvalstromen, die zij apart af laten voeren om zo veel mogelijk te kunnen recyclen. Hierin geven zij een goed voorbeeld voor andere ondernemers.

Het duurzaamheidscafé was daarmee ook even weer een geode moment voor ondernemers om erover na te denken, waar zij op het gebied van duurzaamheid staan en wat noodzakelijke en mogelijke volgende stappen zijn. Hierbij hielpen dan ook de twee presentaties. Marc Dijksterhuis (Rabobank) naam de aanwezigen mee in het bedrijventerrein van de toekomst en maakte ook duidelijk wat noodzakelijk is om als bedrijf toekomstbestendig te zijn. Theo Voskuilen liet zien welke mogelijkheden het project aardwarmte bied om in toekomst gasvrij te werken.

Anke Schüttemeyer, initiatiefnemer van goed & groen Katwijk, was blij met deze eerste editie van het duurzaamheidscafé naar een langere pauze en wil nog dit jaar een tweede café organiseren. Ondernemers die of inspiratie willen opdoen of in aanmerking willen komen voor het label zijn hartelijk welkom. Contact en meer informatie over het goed & groen label zijn op de website te vinden: www.goedengroenkatwijk.nl

Foto’s door Esmée Messemaker